Programmeren

Bij de lessen programmeren houden wij ons aan de volgende punten: 

 1. Begin unplugged. Dat is gratis, je hebt er geen internetverbinding of apparatuur voor nodig en je kunt er veel mee doen.  
  Op Codekinderen en CS unplugged staan voorbeelden. 
 2. Zoek online naar gratis lesmateriaal. Bijvoorbeeld bij Code Studio. Het lesmateriaal is deels in het Engels, maar je kunt er wel ideeën opdoen. Kijk ook eens op de Wikispacespagina van OPONOA. 
 3. We schaffen voor de onderbouwgroepen Primo Cubetto of de Bee-Bot aan. Leerlingen maken hiermee op een speelse manier kennis met computational thinking en je kunt er veel kanten mee op. 
 4. Geef bijvoorbeeld in eerste instantie 6 keer per jaar een les aan je groep en breid dit steeds verder uit. 
 5. Laat alle leerlingen en leerkrachten meedoen, ieder op zijn of haar niveau. Dus niet alleen plusklassen of naschoolse lessen. 
 6. Sluit aan op bestaande vakken.  
  Bijvoorbeeld bij taal: maak een verhaal met Scratch.  
 7. Vraag een ouder met een ict-achtergrond te helpen met de lessen, zoals je ook leesouders hebt. 
 8. Bied goede begeleiding.  

Zeker in het begin is programmeren best moeilijk voor kinderen. Maar ook als ze verder zijn zullen ze dingen tegenkomen waarbij ze begeleiding nodig hebben. Als leerkracht weet je het beste waarom een kind alleen maar poppetjes zit te tekenen tijdens de instructie. Is de opdracht te moeilijk? Speelt faalangst een rol? Zorg ervoor dat iedereen er echt van leert. 
 

Het gaat bij computational thinking niet alleen om programmeren, maar vooral ook om vaardigheden als: fouten opsporen en corrigeren (debuggen), problemen oplossen door ze op te delen in kleinere stukjes, variabelen kunnen gebruiken, algoritmes (series instructies) kunnen toepassen, patronen kunnen herkennen, als-dan-principes en herhalingen snappen. Dit zijn vaardigheden die in allerlei situaties en lessen aan kinderen kunnen worden geleerd. Het is niet alleen in de toekomst nuttig voor ze, maar ook nu al. Experimenteer daar mee. 

 

Meer hierover in ons ICT beleidsplan 2019-2023 en het document Programmeren in het PO

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren