Nieuws

Varietas is geboren!

Stichting Varietas is een organisatie met 30 basisscholen in Salland en Twente. Onze scholen zijn openbaar, Interconfessioneel, neutraal, Katholiek of Protestants-Christelijk. De samenwerkende scholen leggen verbindingen met elkaar. Dat betekent dat ze kennis, ervaring en medewerkers kunnen uitwisselen. Onze scholen gaan uit van drie pijlers: onderwijs van topkwaliteit, oprechte aandacht voor kind & ouder en respectvol gedrag voor jezelf en anderen. Onze missie: ieder kind de best mogelijke basis voor de toekomst!

1 aprilLees verder
Raster is ook online!

Raster kinderwerk is ook online gegaan en zij zetten dagelijks filmpjes op youtube en hun eigen kanalen.


In de bijlage treffen jullie de flyer rondom het kinderwerk online.

25 maartLees verder
Groente- en fruitplezier

De scholen zijn gesloten. De leveringen van EU-Schoolfruit zijn daarom stopgezet. Ook thuis blijft het eten van groente en fruit in de ochtendpauze belangrijk. Lees de komende weken daarom tips in de nieuwsbrief van Schoolfruit of volg EU-schoolfruit op Facebook! Op Facebook ontvang je de komende weken elke werkdag om 10 uur een groente- en fruittip  of leuke weetjes over groente en fruit.

 

Wat gebeurt er met het fruit en de groenten van EU-Schoolfruit.

Deze producten zijn  aangeboden aan diverse voedselbanken of er is een andere goede bestemming voor gezocht. Er zijn dus andere kinderen en volwassenen blij mee gemaakt.

schoolfruit

Wilt u meer weten over groente en fruit in de ochtendpauze?

Aanmelden voor de oudernieuwsbrief kan via deze link.

20 maartLees verder
De bibliotheek
Om kinderen te stimuleren thuis te blijven lezen, hebben we www.bibliotheekdeventer.nl/kids in het leven geroepen. Hierop staan links naar allemaal (gratis) diensten, zoals e-books en luisterboeken.
bieb
In deze periode zijn er ook wat extra dingen bij gekomen: zo zijn er in de luisterbiebapp nu luisterboeken die nu óók voor niet-bibliotheekleden te beluisteren zijn en hebben De Voorleeshoek en Bereslim gratis prentenboeken(filmpjes) ter beschikking gesteld. Dit is ook je kans om het karaokelezen op Yoleo.nl eens uit te proberen, want vanaf nu kun je ook met een bibliotheekabonnement voor volwassenen gebruik maken van deze dienst. Wellicht handig om ouders op www.bibliotheekdeventer.nl/kids te attenderen!
En trouwens, voor wie hem nog niet kent: de Grote Vriendelijke Podcast is heerlijk om naar te luisteren (voor volwassenen). 
 
De klantenservice van de bibliotheek is elke werkdag van 9 tot 12 uur bereikbaar (0570675700 / klantenservice@bibliotheekdeventer.nl). De leesconsulenten Karin, Marike, Dorinda en ondergetekende zijn min of meer "gewoon" vanuit huis aan het werk en zijn het beste bereikbaar via de mail. 
 
We wensen je/jullie voor nu in je werk- en privésituatie veel sterkte en gezondheid toe!
 
Met vriendelijke groet, ook namens Dorinda Valkenburg, Karin Spithoven en Marike Rienstra,

 

Nienke Roozendaal | Leesconsulent

19 maartLees verder
Drietal filmpjes
Hierbij een drietal filmpjes, die achter elkaar heel mooi en duidelijk uitleg geven aan kinderen over alles rondom het Coronavirus.
Gemaakt door Autisme specialisten, maar ook geschikt voor de kinderen, die mogelijk angstig zijn. Op deze manier krijgen ze meer kennis en leren mogelijk wat meer te relativeren. Het is goed visueel in beeld gebracht. 
Filmpjescorona
 
Filmpje 1: Coronavirus: Uitleg geven en angst relativeren. https://m.youtube.com/watch?v=vdejjO-PxzQ
Filmpje 2: Coronavirus: Uitleg fase 2 https://m.youtube.com/watch?v=4wmkz0HWptM
Filmpje 3: Coronavirus: Thuis van school https://m.youtube.com/watch?v=QnInMmU4R78
 

 

19 maartLees verder
Zabuki

Zabuki is het science café voor de kinderen van Deventer.

Op woensdag 11 maart organiseerde Zabuki een middag met als thema “Zabuki gaat high-tech ”. Dit was een zeer geslaagde middag. 64 kinderen hadden zich opgegeven. 58 kinderen zijn geweest.

Er zijn diverse robots bekeken. De Beebot is aan de orde gekomen, Levend Programmeren is gespeeld en er is een robot van karton gemaakt met daarin elektronica voor de werking.

 

Het was een drukke, maar zeer geslaagde middag met één minpuntje. Een deel van de kinderen heeft geen werkende robot kunnen maken. Dat is vervelend en wij hebben dat opgelost door een bouwtekening van de robot te maken voor handige vaders en moeders of de robot laten afmaken door het Zabuki team.

Zabuki

De volgende Zabuki middag “Kraak je hersens met Zabuki“ zou zijn 15 april 2020.

Maar het Corona virus gooit roet in het eten.
Deze middag gaat niet door en wordt verplaatst naar 6 mei 2020.

 

Meer informatie over de Zabuki middag op woensdag 6 mei 2020 vindt u op www.zabukideventer.nl.

 

Namens het bestuur Zabuki,

Robert Swijtink.

18 maartLees verder
Lekker thuis bewegen

Bewegen kan op dit moment niet meer op school of bij sportverenigingen door het coronavirus. Bewegen!Natuurlijk is het wel belangrijk om in beweging te blijven.

Tijdens de coronacrisis hoef je thuis zeker niet stil te zitten. Elke week brengt Sportbedrijf Deventer de Gym Bingo uit om lekker binnen en buiten te bewegen. 

 

Instructie

De bingokaart voer je als volgt per dag uit:

  • Maandag: Onderste en bovenste rij
  • Dinsdag: Linker en rechter rij
  • Woensdag: Een kruisteken (X)
  • Donderdag: Een plusteken (+)
  • Vrijdag: Volle kaart

Bingokaarten

zie de bijlagen onderaan de pagina of ga naar https://sportindeventer.nl/jeugd/thuis-bewegen

 

work-out

17 maartLees verder
Nog wel buitenspelen?

Alleen kinderen van ouders met een zogenoemd vitaal beroep kunnen de komende weken naar school of de opvang. Alle anderen moeten thuisblijven. Hoe ga je daar als ouder het beste mee om?

Het Parool

 

Hoe zit het de komende weken precies met het onderwijs in Nederland?

Alle scholen en kinderopvangverblijven blijven in ieder geval tot en met 6 april gesloten. Alleen kinderen van ouders met een vitaal beroep, zoals een functie in de zorg, bij politie of defensie, worden opgevangen.

 

Maak ik mijn kind bang als ik vertel dat het niet naar school mag vanwege een virus?

Volgens ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont niet. Integendeel juist.  “Als we een kind iets niet vertellen, dan gaat het zelf op zoek naar een verklaring,” zegt Pont. “En wat een kind niet weet, vult het aan met fantasie.” Volgens de ontwikkelingspsycholoog moet je zelfs bij kleuters vertellen wat er aan de hand is. 

“Leg je kind op zijn of haar eigen taalniveau uit wat er gebeurt. Dat er bijvoorbeeld heel veel ziektes zijn in de wereld en dat corona nieuw is. Voor de andere ziektes staan er pilletjes in de kast, voor deze weten we nog niet welke medicijnen werken. Tot we dat weten, blijven we een beetje bij elkaar uit de buurt.” 

De metafoor van de autogordel kan eveneens angsten wegnemen. Pont: “We doen allemaal onze gordel om als we in de auto zitten, maar zijn niet bang als we rijden. We doen onze gordel om zodat we straks de negatieve ervaringen kunnen voorkomen. Dat doen we nu ook bij corona, door even niet naar school te gaan.”

 

Drie weken thuiszitten met kinderen is lang. Hoe kom ik deze weken door?buiten spelen

Het is voor iedereen een nieuwe situatie. Het belangrijkste is om samen met je kind tot afspraken te komen om daarmee om te gaan, aldus Pont. Niet voor niets zijn er op scholen altijd duidelijke regels en structuur. “Die voorspelbaarheid zorgt voor een gevoel van veiligheid bij een kind.” Volgens de ontwikkelingspsycholoog is het goed om eerst zelf te bedenken hoe je de dagen het liefst ziet. Maak een schema van hoe de dag en de week zal zijn en leg het voor aan je kind. Bied wat schuifruimte, luidt het advies van Pont. 

“Je kind moet het plan immers uitvoeren. En net als bij volwassen geldt: als je zelf wordt meegenomen in iets, ben je eerder bereid om je eraan te committeren.”

 

Hoe lang mogen kinderen in deze tijd achter een schermpje?

Hier is geen eenduidig antwoord op de geven volgens Pont. Elk kind is immers anders. Hij vindt het echter wel logisch dat in deze tijden de schermtijd wat wordt opgerekt – van een uur naar anderhalf uur per dag bijvoorbeeld. Tegelijkertijd vreest de ontwikkelingspsycholoog ook voor de verslavende werking die tablets, computers en telefoons hebben. 

“Kinderen hebben een enorme behoefte aan impulsen. Ze moeten spelen, ze moeten ontdekken, ze moeten fouten maken en vooral het leven leren leven. Net als dat je skiën niet uit een boekje leert, leer je het leven niet vanachter je scherm.” Pont maakt zich dan ook de meeste zorgen over de ruimtelijke ontwikkeling van kinderen de komende weken. “Er zijn volwassenen die moeite doen om de spellen verslavend te maken. Daar zijn kinderen vatbaar voor. Daar moeten we voor waken.”

 

We zijn nogal beperkt in onze speelruimte. Hoe zorg ik er als ouder voor dat mijn kind zich spelenderwijs kan blijven ontwikkelen?

Door het spel niet te laten stoppen. Volgens Pont is nu misschien wel de beste tijd om nieuwe spellen te kopen. “Bordspellen, Jenga of iets dat de kinderen actief laat ontdekken.” Maar ook buitenspelen biedt soelaas.

 

Mag dat nog, buitenspelen met vrienden?

Ja, dat mag. Vooralsnog lijken kinderen namelijk maar weinig bij te dragen aan de verspreiding van Covid-19, zegt het RIVM. Kinderen zonder klachten als koorts, hoest of verkoudheid kunnen daarom gewoon buitenspelen met anderen.

 

Ik moet ook thuiswerken. Hoe combineer ik dat met mijn kind dat ook thuis zit?

Ook hier komen de afspraken terug. “Spreek duidelijk met je kind af wanneer je wat gaat doen. Hoe jonger het kind, hoe korter de tijdspannen,” zegt Pont. “Anderhalf uur lijkt voor een kind van zes op anderhalve dag. Kies voor een haalbare tijdsspanne.” Ook is het belangrijk om ergens met volle aandacht bij te zijn. Dus niet met je kind spelen en tegelijkertijd je mail wegwerken. Pont: “Je kunt beter tegen je kind zeggen: ik ga nu een half uur werken en jij gaat met je Lego spelen. Daarna gaan we samen een spelletje spelen.” En leg je erbij neer dat dit de situatie is, voegt Pont toe. “Ga er niet tegen strijden, dit is nu eenmaal hoe het is: de komende drie weken is het schipperen.”

 

Hoe moet ik mijn pubers de komende drie weken zonder school begeleiden?

Volgens de ontwikkelingspsycholoog weten pubers zelf beter wat ze nodig hebben op sociaal gebied. “Zij willen vooral chillen. In de praktijk is ‘chillen’ je verhouden tot leeftijdsgenoten. Ze kijken naar hun vrienden en hun idolen bijvoorbeeld. Dat kan in een groep, maar aan een iemand hebben ze ook genoeg. En dat kan nog, mits ze anderhalve meter afstand houden.” 

Ook hoogleraar Frits Rosendaal, hoofd klinische epidemiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderschrijft dat. “Met een of twee vriendinnetjes afspreken? Dat kan, op voorwaarde dat niemand verkouden is of moet hoesten.”

 

Om eerlijk te zijn: ik zie de komende drie weken helemaal niet zitten. Wat moet ik doen?

Pont: “Dat je als ouder niet weet wat je moet doen, betekent niet dat je ook daadwerkelijk niets hoeft te doen. Je moet de situatie vastpakken en zelf vormen. Als jij dat niet doet, dan worden de komende weken voor je gevormd. Dat zal nooit in jouw voordeel uitpakken. Neem het voortouw, wees helder en bied structuur aan. Daar heeft je kind ook behoefte aan: voorspelbaarheid, zekerheid. Daar komt een gevoel van veiligheid uit voort.”

17 maartLees verder

Samen bouwen we om tot iets te komen waarbij vertrouwen en plezier voorop staan.

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren