Thuisonderwijs
21 april 2020
Gedeeltelijk uit de Volkskrant door Anna van den Breemer

 

De boodschap van ouders die al langer hun kind thuis lesgeven: leren doen kinderen niet alleen door middel van schoolopdrachten.

Vraag je kind naar zijn of haar interesses. Je kunt het over de seizoenen hebben, een lievelingsdier of het heelal.

Begin direct in de ochtend is het advies, dan hebben kinderen net gegeten en zitten ze vol energie.

 

Benthe en SannaBenthe en Sanna krijgen een nieuw vak, cake bakken (helemaal zelf)Huishoudelijke taken zijn goede educatieve momenten. Kies een recept voor vier personen uit een kookboek en laat je kind het gerecht voor twee of zes mensen maken. Dan moeten ze gaan rekenen. Of ruim samen de boekenkast op. Sorteer de boeken op formaat, maak stapels en oefen zo de tafels.

 

Het goede voorbeeld geven is nu nog belangrijker. Leg je telefoon weg als je bezig bent met je kind en zet die pushberichten uit. Je wil zelf graag serieus genomen worden, dus je kind ook. En hoe kun je je kind dwingen een boek te lezen als ze jou dat nooit zien doen?’

Lol moet het uitgangspunt zijn van thuisonderwijs. Deze periode gaat de geschiedenisboeken in. Over twintig jaar denken alle kinderen hieraan terug, hopelijk als een speciale tijd en niet een van stress omdat er allerlei schoolopdrachten af moesten terwijl je op elkaars lip zat.

 

Pak je moment en dan blijkt dat thuisonderwijs je wel heel makkelijk wordt gemaakt...

 

 

Kinderen staan als zelfstandig en veerkrachtig individu in de wereld/de maatschappij, waarbij ze hun talenten inzetten en het beste uit zichzelf halen.

Schoolwebsite door SchouderCom
Cookies voorkeuren