Home>Nieuws>Wintertijd!

Wintertijd!

donderdag 24 oktober 2019

Wanneer gaat de wintertijd 2019 in?

Na 7 maanden zomertijd start de wintertijd weer, dit voor ‘slechts’ 5 maanden, al voelt het vaak niet zo. Donkere dagen en winters weer. De wintertijd start altijd de laatste zondag van oktober. De ingang van de wintertijd 2019 is in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober.

Klok achteruit zetten?

Jazeker! De klok wordt achteruit gezet om 3:00 uur in de nacht (naar 2:00 uur). Veel mensen vergeten of de klok een uur vooruit of achteruit verzet moet worden. Hieronder een ezelsbruggetje voor de wintertijd 2019.

Ezelbruggetje: “Als het weer achteruit gaat, gaat de klok achteruit.”

Zomertijd en wintertijd

Wist u dat we tot 1977 altijd in de wintertijd geleefd hebben? Pas in dat jaar is de zomertijd ingevoerd.
Waarom? Voornamelijk voor de energiebesparing! Door de klok een uur vooruit te zetten wordt het later licht en dus ook later donker. Hierdoor kunnen ’s avonds de lampen later aan. Of dit werkelijk energie bespaart is nooit bewezen. Wel genieten we sinds die tijd van extra lange zomerdagen!

Wintertijd afschaffen?

Vanuit de Europese Commissie is een voorstel gedaan om de zomer- en wintertijd definitief af te schaffen. Als met deze plannen wordt ingestemd, dan gaat om zondag 1 maart 2019 de klok voor het laatst een uur vooruit. Landen kunnen hierna zelf kiezen of ze in hun land kiezen voor de permanente zomer- of wintertijd.
Kiezen we voor de zomertijd? Dan zou de zon in de wintermaanden pas om 10 uur ’s ochtends opkomen.

Bioritme verstoord door wintertijd

Wanneer de wintertijd 2019 ingaat, zult u daar wellicht iets van merken. Uw biologische klok kan namelijk verstoord raken. Wanneer u op zondagochtend 27 oktober wakker wordt, is het een uur vroeger dan de dag ervoor in de zomertijd. Dat wordt nog even heerlijk omdraaien in bed. Maar het is wel slim om ’s avonds een uur eerder naar bed te gaan. Anders kan het op maandagmorgen erg lastig worden om uit bed te komen.

Zie ook